Etappe 10 een ‘afvinkdag’ voor Olaf Harmsen

Een hele grote groene vink zette Olaf Harmsen in zijn boekje achter etappe 10. Finish gehaald, dag voorbij, niet meer over nadenken. Zo leuk was de dag immers niet.

Etappe 10 een ‘afvinkdag’ voor Olaf Harmsen

“Dit zijn echt afvinkdagen”, zei Harmsen in het bivak van Al-Ula. “Ze horen erbij, je moet er doorheen, maar ik beleef er weinig plezier aan.”
 
De tiende etappe van de Dakar 2021 verschilde niet zoveel van de negende. “Stof en stenen, alleen iets korter”, vatte Harmsen het samen. Met 342 km was het nog altijd een heel eind door het maanlandschap van Saoedi-Arabië. “Het zal best bijzonder zijn, maar ik krijg van de omgeving niet veel mee op dagen als deze. In het stof ben ik zo bezig met kijken waar ik kan rijden, dat ik geen tijd heb om om me heen te kijken. Ik zie het thuis wel, op tv en op de foto’s.”
Het was opnieuw ontzettend opletten geblazen. Met de stenen heeft Harmsen steeds minder moeite. Dat kunstje kent hij nu wel, al zal hij er nooit een fan van worden. Met het stof heeft hij des te meer moeite. “Je komt geen moment in je ritme, omdat je steeds van het gas af moet”, legt hij uit. “Al na 100 km kwam de eerste auto voorbij en dat zijn de echt snelle jongens. Die gaan zo verschrikkelijk hard over de stenen heen… Best mooi om te zien eigenlijk, als ik er niet zoveel last van had.”


Nu de afvinkdagen zijn afgevinkt, durft Harmsen het voorzichtig aan om vooruit te kijken. Nog twee dagen. Dat worden geen gemakkelijke dagen, maar er zit in elk geval weer zand in de routes. “Daar word ik wel blij van. Morgen 100 kilometer duinen, zeggen ze. Ik hoop dat ik voor het donker aan de finish ben, maar als het diep in de nacht wordt, vind ik het ook best. Finishen zal ik.”

Lees verder op MotocrossPlanet.nl

Terug naar nieuws overzicht